Mask Group 3

Interview met Floris Wortelboer

Floris Wortelboer, International van het Nederlands elftal, is 27 jaar en hockeyt inmiddels al 7 jaar bij Bloemendaal Heren 1. In dit interview kom jij er achter wie Floris is en hoe is bij het Nederlands elftal. Lees dus snel verder en neem een kijkje in het hockeyleven van Floris Wortelboer!

Bij welke hockeyclub of clubs heb je gespeeld voordat je bij Bloemendaal kwam?
Voor dat ik naar Bloemendaal ging heb ik gespeeld bij MHC Teteringen, BHV Push en HC Den Bosch.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Bloemendaal te spelen?
Bloemendaal was en is voor mij de meest toonaangevende club in het hockey. Ik wilde prijzen winnen en had het gevoel dat dit het beste kon bij Bloemendaal. Daarnaast kende ik veel jongens en leek mij dit een prachtig team om in te spelen.

Welke positie sta je het liefst?
Het liefst sta ik rechtsachter maar ik speel ook vaak rechtsmidden. Op rechtsachter heb ik het hele veld voor me en kan ik vanuit achter met mijn power iets extra’s creëren .

Hoe is het om International te zijn bij Oranje?
Het is prachtig om International te zijn. Van jongs af aan is dit een droom en om uiteindelijk dat oranje tenue aan te trekken voelt wel bijzonder. Je speelt grote mooie toernooien en komt op prachtige plekken in de wereld, het voelt als een voorrecht.

Hoeveel interlands heb je gespeeld?
Inmiddels heb ik 95 interlands gespeeld.

Wat is het grote verschil bij Bloemendaal en Oranje?
Het klinkt cliché, maar het tempo bij Oranje ligt nog hoger dan bij Bloemendaal. Uiteindelijk speel je bij Oranje met de 20 beste spelers van Nederland samen die constant het maximale uit hun training of wedstrijd willen halen.

Wie is je voorbeeld en waarom?
Vroeger keek ik op naar Teun de Nooijer. Hij was en is de grootste hockeyer aller tijden en speelde ook bij Bloemendaal. Hij was technisch zo begaafd en had super veel power in zijn spel naar voren. Een completere hockeyer was er niet.

Hoe zie jij de kansen van Oranje tijden de Olympische Spelen komende zomer?
Wat internationaal hockey bij de mannen zo mooi maakt is dat er 5/6 landen zijn die kans maken op een gouden medaille. Nederland is er daar een van. Als wij volgend jaar in Parijs goed zijn, ons niveau halen en echt kunnen pieken op het juiste moment kunnen wij Olympisch Goud winnen.

Wat zou je nog willen bereiken als hockeyer?
Het hoogst haalbare binnen het hockey is de Olympische spelen. Daar wil ik komende zomer staan en proberen Olympisch Goud te winnen.

Deze herfstvakantie was Floris Wortelboer als topper aanwezig tijdens de BP Hockey Days op LOHC.

Wat maakt het leuk om als topper op een hockeykamp van BP College aanwezig te zijn?
Het leuke aan de BP hockeykampen vind ik dat er echt op een leuk en hoog niveau getraind wordt. Kinderen zijn leergierig en de trainers zijn ambitieus. Om daar als topper onderdeel van uit te maken en de kinderen echt iets bij te brengen is super mooi.

Welke techniek vind je het leukst om aan te leren aan de kinderen?
De leukste technieken om aan kinderen te leren zijn de technieken die je tijdens trainingen en wedstrijden ook echt kan gebruiken. Nutteloze trucjes waar je niks aan hebt is niks voor mij, maar echte passeerbewegingen vind ik leuk. Daarnaast blijft scoren het mooiste wat er is en probeer ik kinderen daarin wat bij te leren.

Wat is jouw advies voor de kinderen om ook in Oranje te spelen?
Ik heb altijd met super veel plezier op het veld gestaan en dat sta ik nog steeds met veel plezier. Door het vele trainen zie ik nog steeds dat ik beter wordt in bepaalde dingen en technieken en dat motiveert mij weer om nog harder te trainen.

Wanneer kunnen we jou weer in het Nederlands elftal bewonderen?
Vanaf December spelen wij Pro League wedstrijden in Argentinië. In februari zijn wij te bewonderen in India en het hoogtepunt is natuurlijk de Olympische Spelen in Parijs komende zomer.